Ποιες συχνές αιτίες οδηγούν στο σύμπτωμα του πόνου στους όρχεις
Ο Πόνος στους όρχεις έχει πολλές αιτίες, μερικές από τις οποίες είναι επείγουσας ανάγκης και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
Τραύμα: το τραύμα στους όρχεις παράγει συχνά οδυνηρό αίσθημα. Ένα άμεσο χτύπημα στο όσχεο, ενώ είναι πολύ επώδυνο, προκαλεί συνήθως μόνο προσωρινά το επώδυνο αίσθημα ενώ υποχωρεί σχετικά γρήγορα.
* Συνήθως μπορεί να οδηγήσει σε μια μελανιά.
* Περιστασιακά, το τραύμα μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρό τραυματισμό, που συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης, όπως στις ακόλουθες περιπτώσεις.
Συστροφή των όρχεων: αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Αυτό συμβαίνει όταν ένας όρχις περιστραφεί μέσα στο όσχεο, προκαλώντας στραγγαλισμό στα αιμοφόρα αγγεία που περιέχονται στο σπερματικό τόνο, με αποτέλεσμα την διακοπή της παροχής αίματος προς τον όρχι.
 Επειδή το αίμα περιέχει οξυγόνο, και όρχεις χρειάζονται οξυγόνο για να παραμείνουν ζωντανοί, η συστροφή μπορεί να οδηγήσει στο «θάνατο» του όρχι. Έτσι, ή συστροφή των όρχεων απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να σώσει τον όρχι. Συστροφή όρχεως μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή κατά τους πρώτους μήνες της ζωής (στα νεογνά) και στα αγόρια μεταξύ των ηλικιών 12-18 ετών.
Συστροφή συμβαίνει συχνά σε άνδρες που έχουν μια ανώμαλη προσκόλληση της επιδιδυμίδας στον τοίχωμα του όσχεου. Πολλοί από αυτούς τους άνδρες έχουν τις ίδιες ανωμαλίες προσκόλλησης και στους δύο όρχεις.
Επιδιδυμίτιδα: Η φλεγμονή της επιδιδυμίδας συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη. Είναι η πιο κοινή αιτία του πόνου των όρχεων στους άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών. Σε σεξουαλικά ενεργούς άνδρες, η πιο κοινή αιτία της επιδιδυμίτιδας είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως η γονόρροια ή χλαμύδια. Σε νεότερους επίσης άνδρες πολύ κοινή αιτία λοίμωξης της επιδιδυμίδας είναι ή λοίμωξη του προστάτη αδένα και κυρίως οί χρόνιες μορφές (χρ. Προστατίτιδες), από όπου τά μικρόβια μεταναστεύουν στο υπόλοιπο ουρογεννητικό σύστημα και πολύ συχνά στις επιδυδιμίδες , προκαλώντας και προβλήματα στειρότητας.
Συστροφή της απόφυσης του όρχεως : Αυτό είναι μια κοινή αιτία του πόνου των όρχεων σε νεαρότερα αγόρια. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 3-14 ετών. Η απόφυση του όρχεως είναι βασικά μια λειτουργική δομή που ευρίσκεται σε μια αυλάκωση μεταξύ του όρχι και της επιδιδυμίδας. Όπως και σε έναν όρχι, η δομή αυτή μπορεί να χάσει τη ροή του αίματος λόγω συστροφής, με αποτέλεσμα πρόκλησης πόνου ποικίλης έντασης.

 


Ποιος έλεγχος βοηθάει σημαντικά στην διάγνωση
Στις περισσότερες περιπτώσεις ό Υπερηχογραφικός έλεγχος θα δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια στην διάγνωση της ασθένειας με στόχο την άμεση αντιμετώπιση. Αυτά πού μπορούμε να αξιολογήσουμε με το Υπερηχογράφημα και το έγχρωμο Doppler όρχεως , είναι ή ύπαρξη ή όχι αιματικής ροής στον όρχι για διάγνωση της συστροφής ή της φλεγμονής και βέβαια και σαφείς εικόνες ρήξης ορχικού παρεγχύματος , πιθανής συλλογής πύου ή και αίματος στο όσχεο , όγκους όρχεων ή και πιθανές κήλες. Η αντιμετώπιση της κατάστασης εξαρτάται από την αιτία , με την συστροφή όρχεως να απαιτεί την άμεση χειρουργική αποκατάσταση στην περίπτωση αποτυχίας των συντηρητικών χειρισμών.

 

Πηγή: http://www.georgiadis-urology.com/